2015-08-25 15:25:48• hírek • Kocsis Zoltán

Figyelem! Szeptember elsejétől immár tényleg kötelező!

Elutasíthatja a kezelést az orvos, amennyiben a páciens nem rendelkezik elektronikus egészségügyi kártyával vagy azt helyettesítő igazolással, döntött az Országos Egészségbiztosítási Pénztár. A kártya kötelezővé tételét eddig hatszor halasztották el, ennek ellenére Szatmár megyében több ezer embernek még mindig nincs kártyája!

Az elektronikus egészségügyi kártyát a szakma túlnyomó többségének ellenzése ellenére vezette be a kormány idén. Az eredeti elképzelések szerint már február első napjától kötelező lett volna alkalmazása. Ezt az időpontot aztán hat alkalommal is módosították - mostanáig. Szeptember elsejétől azonban már kötelező lesz használata.

„Ez azt jelenti, hogy az orvos elutasíthatja a kezelést, amennyiben a páciens nem rendelkezik elektronikus egészségügyi kártyával vagy annak elvesztése, megrongálódása esetén az azt helyettesítő igazolással", ismertette az ukázt keddi sajtótájékoztatóján Georgeta Pop, a Szatmár Megyei Egészségbiztosítási Pénztár igazgatója.

A sorozatos halasztások ellenére Szatmár megyében továbbra is több ezer olyan ember él, akik nem kapták meg a kártyát: a pénztárhoz 7800 kártyát küldött vissza a posta.

Azok a Szatmár megyei lakosok, akik még mindig nem vették át az elektronikus egészségügyi kártyáikat, esetleg időközben elveszítették, vagy éppen névváltoztatás miatt cserélniük kell, a megyei egészségbiztosító szatmári székhelyét kell felkeressék. A Hegyi (Lucian Blaga) út 64. szám alatti székhelyen, a 16-os irodában hétfőtől csütörtökig 8.30 és 14.30 között, pénteken pedig 8.30 és 12.00 óra között várják a Szatmár megyei lakosokat. Itt kaphatnak a biztosítotti státusukat igazoló iratot azok is, akik vallási vagy egyéb indokokra hivatkozva visszautasítják a kártya átvételét és használatát.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: